woensdag 3 oktober 2018

Naar de boomgaard!

We gaan naar de boomgaard, dat vinden we zo fijn...
Daar hangen dikke appels in de zonneschijn.
We klimmen in de boom en plukken al het fruit...
Als ons mandje vol is, ja, dan springen we er uit!!

De voorbije weken speelden we rond het thema : 'Fruit is gezond!' en bovenstaand liedje werd dan ook meermaals uit volle borst meegezongen en begeleid op de muziekinstrumenten.

We deden een waarneming van allerlei soorten fruit : appel, peer, banaan, kiwi, sinaasappel, druiven, citroen,...  Al onze zintuigen werden geprikkeld.  Ruiken, kijken, voelen en proeven.  Het ene fruit smaakte al wat zoeter dan het andere 😝.  We zagen ook het klokhuis en de pitjes in de appel en de peer, en andere woorden zoals het steeltje, kroontje en de schil kwamen ook aan bod.
In een gesprekje ontdekten we dat er gezonde en ongezonde voeding bestaat.  Al die vitamientjes hebben we nodig om flink te kunnen groeien!
We probeerden het fruit vorm te geven door het te schilderen.


Welk fruit voel je in de voeldoos?  Is het lang, rond, heeft het een steeltje of kroontje, een dikke buik...?


Het verhaal van 'Anna eet graag fruit' was de aanleiding om zelf een boekje te maken.  We probeerden de prentjes in de juiste volgorde op te kleven en het verhaal juist na te vertellen.  
In de poppenkast zagen we dan het verhaaltje van 'De appeldief'.  Rijmen met fruit is ook superleuk : meloen-schoen, peer-beer, banaan-maan,...


We rolden appeltjes van plasticine en legden ze op de appelboom.  Speelden een appelplukspelletje en maakten een voorbeeldkaart precies hetzelfde na door het fruit juist te positioneren op de mand.  De verschillende soorten fruit werden ook nog aan de hand van de dobbelsteen geteld.


De uitstap met de bus naar de boomgaard 'De fruithoeve' in Koksijde was uiteraard het hoogtepunt van de week.  Op deze prachtige herfstdag hoorden we van de mevrouw dat het fruit in een speciale plukzak geplukt wordt.  In de boomgaard zagen we ook 4 bijenkasten om de bloesems aan de bomen te bestuiven en het fruit zo te laten groeien.  Ze legde ook uit dat we het fruit moeten ronddraaien om te plukken.



Met onze laarsjes stapten we even door een diepe plas...LEUK!!!


En dan, plukken maar!

















Toen onze mand vol was, wogen we de appels op de grote weegschaal...bijna 6 kilo!


In de klas maakten we heerlijke appelmoes volgens het stappenplan van Nellie en CΓ©zar.  Elke kleuter kreeg zijn of haar taakje.






En dan, smullen maar πŸ˜‹!!🍏🍏



Er zijn nog veel meer foto's van onze avonturen op de site te vinden!!  Kijken!
Fruitige groetjes van juf Kristel πŸπŸ’πŸ“πŸŽπŸŒ





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.