woensdag 27 februari 2019

Winterprik!

Momenteel lijkt het wel zomer, maar enkele weken geleden zaten onze kapoenen nog vol bewondering naar de sneeuw te kijken...⛄  Er waren veel kleuters die vertelden dat ze thuis al een sneeuwman gemaakt hadden en met sneeuwballen gegooid hadden.
We probeerden een sneeuwman te schilderen en toen ze aan het prikbord hingen, was de wintersfeer in de klas direct gezet.


Er werd kledij gesorteerd bij de winter en de zomer.  In het nieuwe liedje 'Het is winter, bibber, bibber' kwam de juiste kledij telkens weer aan bod (zie youtube, de kleuters zullen het zeker herkennen).  We oefenden ook nieuwe woordjes met de dobbelsteen : kachel, dikke vacht, kale takken, glad, voetsporen.  Een winterpuzzel knippen en kleven hoorde er ook bij.



We ontdekten dat we met water ijs kunnen maken en als het door de warmte smelt, het weer water wordt. We vulden een zakje en brachten het naar de diepvries op school.  Ondertussen even voelen hoe koud het in de diepvries is,  en dan wachten tot de volgende dag.  Toen het ijs klaar was deden we enkele proefjes in de klas : met een rietje een putje blazen in het ijsblokje, ijsblokjes aan elkaar kleven met wat zout en zo een torentje maken, een ijsblokje op een kaartje leggen boven een glas warm water,...wat gebeurt er? Superleuk om dit allemaal te ontdekken!






We hoorden allerlei verhaaltjes in het thema en hadden een gesprekje over wat typisch voor de winter is. Ook dat het voor de dieren niet makkelijk is om eten te vinden en we besloten om een vogelhuisje te knutselen.  Een deurtje prikken in het brik en het een mooi kleurtje geven.  



Juf vertelde het verhaal 'Een ijsbeer in de tropen'.  We moesten aandachtig luisteren en achteraf de dieren die ijsbeer Lars in het groene land gezien had juist opkleven.


Het gezelschapsspelletje Pinguïn panic was niet makkelijk om te spelen.  De pinguïns mochten niet van de ijsberg glijden!  De pinguïns werden achteraf in een rijtje gezet.  We deden rekenspelletjes : Waar is de eerste, de laatste, de voorlaatste, de derde,... pinguïn?  Doe er 2 bij, 3 weg uit de rij.  Wie heeft het meeste, minste, evenveel pinguïns? 
We deden nog een schrijfoefening  aan de hand van het verhaaltje van Bieke en Kobe die in de sneeuw wilden spelen.  We letten op de juiste schrijfhouding : beide voetjes op de grond, ons potlood juist vasthouden en de andere hand op het blad laten rusten.  En dan voetsporen tekenen, sporen van de slee, grote en kleine sneeuwballen,... Bij juf Isabelle tekenden we ook nog een sneeuwman met de 8.


Toen begon de sneeuw plots weer te smelten en was het dus hoog tijd voor een nieuw thema : Ridders, prinsessen en kastelen!  Spannend!!

Lieve groetjes,
juf Kristel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.